Visum aanvraag: Iemand uitnodigen naar Nederland

Eindelijk heeft ze het, een visum naar Nederland!  Op het moment van schrijven heb ik een relatie met een schone dame uit China. Nu is de liefde zodanig aanwezig dat 20 weken geleden wij hadden besloten dat ze voor een aantal maanden naar Nederland ging. Nu was dit een geweldig idee voor ons, maar wij hebben nooit gerealiseerd hoeveel werk dit was. Op internet vond ik niet echt veel nuttige inhoudelijke informatie, dus ik zal zoveel mogelijk uitleggen over een visum aanvraag.

Update 21016 – Mensen laten soms nog een reactie achter. Ik kan je vaak niet helpen. Mocht je toch behoefte hebben tot contact, gebruik dan twitter @rbstijl

Kleine aanpassing: 22-11-2013 – Dit bericht wordt nog veel bezocht. Houd rekening mee dat dit een bericht van 2011 was en dat mogelijk een aantal zaken rond het visumaanvraag zijn veranderd. Voor mensen met aanvullende tips, laat het weten in de comment sectie, dan voeg ik het toe. 

Kleine aanpassing: 11-7-2011 – Voorbeeldbrief link geplaatst. Nog een kleine aanpassing 3-08-2011 – Optie C aangevuld na feedback.

Handig voor de mensen, een nieuw bericht sinds 11-08-2011. Het voorbereiden op iemand die uit het buitenland komt.

Voordat ik mijn persoonlijke notities erbij gooi, raad ik aan om te beginnen bij www.ind.nl Een prachtige officiële website waarbij je met een simpele wizard al je vragen beantwoord kan krijgen.

Basisinformatie bij een visumaanvraag

Je hebt voor een visum aanvraag vele routes die je kan bewandelen en het is soms een beetje verwarrend waar ze over praten. In het kort komt het erop neer dat de relatie die je hebt met een persoon bepaald welke route je voor een visum aanvraag moet bewandelen.
Heb je een bedrijf en nodig je een zaken partner uit? Bewijs dan ook dat het echt een zaken partner is en bewijs de relatie die je met die persoon hebt.

Mocht je verliefd zijn op een dame/heer, bewijs dan dat er echt sprake is van liefde. Nederland gaat er per definitie vanuit dat je ze wil oplichten en dat de persoon in kwestie in Nederland wil blijven. Jij moet aantonen aan Nederland (en soms aan dat land zelf) dat die persoon alleen daarvoor naar Nederland komt!

Tip nummer 1: Ga er niet vanuit dat de ambassade je beste vriend is, jij wil iets van hun. Ze hoeven niks van jou.

Uitnodigen, garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking…. Allemaal verwarrende informatie voor mensen. Niemand kan duidelijk uitleggen wat het is. In het kort komt het erop neer verklaar je officieel wie waar voor betaald en hoe die persoon niet dood gaat in Nederland. (dramatisch gesproken.) zie: https://ind.nl/Documents/1310.pdf   (let op, het kan hier gaan om oude documentatie!)

Een uitnodiging schrijven is een officieel stuk documentatie waarin je informeel in een brief omschrijft wat je relatie is met die persoon en wat je met die persoon gaat doen in Nederland. Je schrijft in het kort aan de ambassade: Beste ambassade, ik wil hierbij mijn vriendin uitnodigen. Ze komt naar Nederland omdat ik een relatie met haar heb en ik wil haar graag introduceren aan mijn familie. Ik regel het onderdak en mevrouw betaald alle eventuele kosten.

Hier een voorbeeld van een uitnodigingsbrief

Garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking. Hou het simpel voor jezelf: A. Jij betaalt alles, en je regelt onderdak of B. De uitgenodigde betaalt alles, en jij fixed een onderdak. C. Een complexe situatie waarin meerdere personen meebetalen en jij een beetje aanvult. Ik had in mijn eerste brief geschreven dat eventueel mijn ouders konden bijspringen als het geld niveau laag was. Dit klonk tof, maar de ambassade wilde gelijk ALLES weten over me ouders. Vermijd C. Je wil niet C proberen, want dat gaat de ambassade moeilijk doen.
Als je garant staat voor een persoon ben je juridisch aansprakelijk en verantwoordelijk voor die persoon. Mocht jouw uitgenodigde zijn of haar been breken moet JIJ betalen. Als die persoon vlucht ben JIJ  verantwoordelijk. Garant voor iemand staan is een HELE grote stap en is wellicht niet aan te raden bij een eerste visum aanvraag!

Tip nummer 2: Overleg wie wat betaalt en bepaal de regels. Maak afspraken en wees ontzettend duidelijk. Lees duidelijk de regels door over de garantstelling bij iemand, dit kan jou enorm in de shit brengen!

Wat heb je nodig bij een visum aanvraag

Een uitnodiging schrijven is niet meer noodzakelijk, wel handig. Maak gewoon een brief waarin je duidelijk omschrijft hoe je de persoon hebt leren kennen, wat je relatie is en wat je van plan ben om te doen. Het maakt het makkelijker voor de ambassade om een keuze te maken. Ben je verliefd? Print dan chat-logs uit en laat zien dat je die persoon al maanden kent. Bij de ambassade zal die persoon vragen krijgen in wat voor huis je woont, hoe je elkaar heb leren kennen en meer.

TIP: Laat deze brief ondertekenen door je gemeente. Je kan voor een klein bedrag dat document officieel maken door een ambtenaar deze te laten ondertekenen!

Een uitreksel dat je in Nederland woont is bijna altijd noodzakelijk. Fix een uitreksel voor het buitenland in het Engels. Kijk bij jouw gemeente voor de kosten.

Vul de garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking in. Je bent niet verplicht om garant EN onderdak aan te bieden. Op dat document kan je aangeven: Mijn uitgenodigde betaalt, ik regel onderdak. DIT DOCUMENT IS VERPLICHT, VUL HET IN, ZOEK HET OP, VUL HET IN.

Maak een kopie van je paspoort.

Bij een garantstelling moet jij een aantal loonstrookjes laten zien. Als je GEEN garantstelling bied, moet de andere partij aantonen dat hij/zij kan rondkomen. Eventueel aantonen dat jullie beiden geld hebben is handig. Doe alle papieren in een mooie envelop en stuur de originele documenten op. De ambassade wil van ALLE papieren de officiële documenten, ze accepteren NOOIT een kopie!

Dat waren mijn tips, ik hoop dat het wat makkelijk maakt!

Dit bericht is geplaatst in Visum met de tags , , . Bookmark de permalink.

17 reacties op Visum aanvraag: Iemand uitnodigen naar Nederland

 1. Peter Dillen schreef:

  Beste,

  vragen vragen en nog is vragen heb ik .
  Ik heb een Filipijnse vriendin sinds enkele maanden deze wil ik nu aan een visum helpen.
  Een uitnodogingsbrief is hier een vereiste.
  Hoe ga ik te werk en waar moet ik rekening mee houden? De bedoeling is dat ze bij onderdak vind voor een tijd de omgeving en fal leert kennen.
  Na een tijdje keert ze terug en volgt de rest een mogelijk vast verblijf bij mij in Belgie.

  Hoe ga ik te werk.

  Alvast bedankt.

  Mvg

  • Rbstijl schreef:

   Bedankt voor het lezen in ieder geval, ik wilde net nog meer schrijven over een uitnodigingsbrief. Dat zal ik op een later moment doen.

   In je uitnodigingsbrief moet o.a voorkomen: Wat je relatie is met die persoon, hoe je die persoon heb leren kennen en wat ze komt doen in jouw land. Je kan in die brief ook aangeven wie waar verantwoordelijk is. (je kan dus schrijven: Ik regel het onderdak voor mevrouw, aan die en die adres. En mevrouw betaald dit en dat en daarom)

   Let wel dat ALLES wat je in de brief zet, je moet kunnen onderbouwen. Zet je neer dat het je liefde van je leven is, toon chatlogs aan. Zet je neer dat ze kan overnachten in jouw huis, zorg voor een uitreksel van het gemeentehuis. Mocht je neerzetten: Een vriend van haar betaald ook mee, moet je dit OOK aantonen.

   Hoop dat dit al voor je helpt, zal zo even de voorbeeld brief online plaatsen om je wat meer te helpen.

 2. marco schreef:

  Hoi,
  Dank voor deze uitleg. Vraagje: wat bedoel je met “ga niet voor optie C”. Welke optie bedoel je hier. Je beschrijft enkel optie A en B, toch?

  Thx,
  Marco

  • Rbstijl schreef:

   excuses, antwoord C was niet toegelicht. Aangepast. Bij C wilde ik een complexe situatie omschrijven. Het is vooral dat als je naar de ambassade wandelt dat je het simpel en overzichtelijk houd. Ik had in mijn eerste brief geschreven dat eventueel mijn ouders konden bijspringen als het geld niveau laag was. Dit klonk tof, maar de ambassade wilde gelijk ALLES weten over me ouders.

 3. Marco L schreef:

  Beste Robert Boomert,
  Sinds een paar maanden heb ik een Chinese dame leren kennen via een datingsite. Ik wil haar graag ontmoeten en haar kennis laten maken met mij, mijn ouders en met Nederland. Haar verblijf zal maximaal een week of 2 a 3 zijn. Ze moet een Visum aanvragen dat is duidelijk, maar moet ik ook een uitnodigingsbrief opstellen, een garantverklaring of is dit bij zo’n kort bezoek niet nodig. Ze zal bij mij onderdak krijgen en verder betaal ik haar verblijf, Visum en de reis voor het grootste gedeelte.
  Met vriendelijke groet,
  Marco

  • Rbstijl schreef:

   Leuk! Dit soort gevallen zou je toch moeten controleren op de verschillende sites dat ik meegaf. Ik geloof dat een toeristen visum voor Chinese lui is opgeheven en dat je altijd een kort verblijf aanvraagt. (weet ik niet meer 100% zeker). Als je garant voor haar staat, ben je ook verantwoordelijk voor wettelijke en medische consequenties. Stel ze verlaat het land niet na het afgesproken termijn staat de politie voor jouw deur en heb je een vet probleem. Ander punt is dat als ze valt of medische klachten krijgt JIJ de rekening moet betalen van haar. Let hier wel op.

   Naar mijn idee is een brief en een garantverklaring altijd nodig, omdat het voor de ambassade duidelijk maakt wat ze gaat doen in Nederland en kunnen ze ook beoordelen of ze terug gaat.

   Ik hoop dat dit helpt,
   Robert

 4. Marco L schreef:

  Beste Robert,
  Bedankt voor je reaktie, eerlijk gezegd is alles wel heel complex. Ik wil doorzetten maar goed…. Ik heb je site doorgelezen, nogmaals het gaat hier om een verblijf van 2 tot max 3 weken. Moet zij als eerste stappen ondernemen of moet ik dat doen, of allebei?
  Wie is mijn eerste aanspreekpunt voor informatie? Is dat het Ministerie van Buitenlandse zaken, de Chinese Ambasade of moet ik bij mijn gemeente in Utrecht zijn? Ik kan alles zelf goed regelen maar ik zou graag willen weten waar ik moet beginnen, wie bel ik als eerste…. Echt, ik wil dat ze hier komt om Nederland te zien, mijn familie ontmoeten, geen maanden maar 2 of 3 weken.
  Kan je mij nog wat tips geven?
  Groeten,
  Marco uit Utrecht

  • Rbstijl schreef:

   Nou, beide moeten jullie actief worden en informatie verzamelen. Hierbij moet je liefdesinteresse vanuit China even naar kijken naar de website van de Nederlandse Ambassade en moet ze kijken wat ze moet doen. De website vermeld een hoop.

   Daarnaast moet ze kijken waar de ambassade is in haar buurt. Het kan zo gebeuren dat ze een vliegtuig moet pakken naar een andere regio omdat er geen Nederlandse ambassade in haar buurt zit. Dan heb je nog de uitdaging dat een afspraak maken niet zo makkelijk is. Hierbij kan ze geloof ik het beste naar de ambassade in Beijing.

   Wat ook handig is om van te voren te kijken of ze genoeg geld heeft. Beetje lullig als ze zelf geen vliegticket kan betalen en niks kan kopen in Nederland. Heel lomp en realistisch gezegd, jij kan niet haar hele verblijf betalen. Een mens moet ook eten.

   Als dit allemaal in orde is, download de garantverklaring van de website van de gemeente, vul dit naar waarheid in en onderteken dit. Vervolgens kan je als extra nog een brief opstellen dat duidelijk maakt wat ze gaat doen en wie wat betaald. Dit geeft een goed beeld. Dit alles + een kopie van je paspoort stuur je op per post, aangetekend en al naar haar toe.

   Vervolgens moet mevrouw naar de NL ambassade, zooi inleveren en wordt alles gechecked. Hierna krijgt ze goedkeuring of ze naar Nederland mag vliegen.

   Ik weet niet of ik dit moet vertellen, maar Nederland vind Chinese dames niet echt heel tof om te ontvangen. De reden hiervoor is dat regelmatig Chinese meisjes naar Nederland worden gesmokkelt omdat ze bruikbaar zijn van alles en nog wat. De andere reden is dat veel Chinese dames naar Nederland willen omdat daar een rijke kerel op ze wacht en zo een beter leven hebben.

   Dus ze willen gewoon 1000% zeker weten dat jullie relatie echt is en dat met goede bedoelingen mevrouw naar nederland komt.

 5. Stefanie schreef:

  Beste Robert,

  Dank voor het delen van al je ervaringen over het naar Nederland halen van iemand uit het buitenland. Ik zit er middenin en heb een vraagje. Heeft jouw vriendin niet hoeven aan te tonen dat zij dusdanig binding heeft met China dat geloofwaardig is dat zij terugkeert naar het land van origine? Ik geloof dat ik hier niet over gelezen heb, of misschien was het geen ding voor jullie bij de toekenning van het visum. Ik ben benieuwd naar je antwoord. Dank alvast!

  Hartelijke groeten,
  Stefanie

  • Rbstijl schreef:

   Interessant punt. Om eerlijk te zijn heb ik daar niet veel aandacht aan besteed. Ze had een goede baan en familie, dus genoeg binding met China om terug te keren. Als je iemand hebt die werkloos is en geen direct familie heeft in China is er ook geen binding, zo leek mij.

 6. Carola schreef:

  hallo,

  het is voor mij niet duidelijk hoe je alles origineel op kunt sturen.. zoals je werk contract en loonstroken, dit heb jezelf ook origineel nodig toch?

  Ik ben ben bezig om mijn vriend uit ghana hier te laten komen.. maar het is echt zoo moeilijk allemaal.

 7. alie schreef:

  Hallo

  Mijn dochter haar vriend in Dubai had een visum aan gevraagd voor 2 weken, maar nu had ze een fout gemaakt bij het garant staan het moest alleen logies zijn en niet alles want daar had ze niet genoeg geld voor. Dus het is dus afgewezen jammer.
  nu komt mijn vraag hoe schrijf je een verweerschrift en wat moet je mee sturen.

 8. John schreef:

  Heeft iemand misschien tips voor mijn situatie? Ik woon en werk in Maleisie. Heb al jaren een Maleisische vrouw en hebben sinds een paar maanden een zoon (met NL en ML nationaliteit). We willen graag 2 weken naar Nederland om de familie te bezoeken. Ik wil aan mijn ouders vragen om ons uit te nodigen (logies verstrekking) maar ik zelf sta garant (arbeidscontract, loonstrookjes, etc.). Echter, mijn vrouw zorgt voor het kind (dus huisvrouw). Ze heeft geen inkomen, niet voldoende spaargeld, gaat niet naar school , heeft geen schoolgaande kinderen, en ook geen land/huis etc wat terugkomst aannemelijk maakt). Is dit een probleem?
  En hoe doen mensen het met een reserveringsbewijs van de reis? Je kunt op geen enkele website een optie of een reservering maken voor een vlucht. Het is gelijk boeken en betalen. Graag input.

 9. George schreef:

  Beste Robert,
  Ik heb vraag, ik heb iemand uit Irak uitgenodigd, en zij is inmiddels hier in Nl, en die wil niet terug ? en sinds een paar dagen is ze verdwenen bij familie, heb gevraagd naar haar, en ik krijg haar niet te pakken, kunt mij vertellen wat de consequenties zijn als ze niet terug gaat, moet ik dan boete betalen?

  gr

  George

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *