Voorbereiden op iemand die uit het buitenland komt

In mijn vorige blogpost schreef ik over de aanvraag van een visum in Nederland. Nu blijkt uit mijn Google Analytics dat hier veel belangstelling voor is. De afgelopen twee maanden is mijn vriendin uit China in Nederland geweest en met haar komst naar Nederland ben ik veel ervaringen rijker. Nu kan ik in diepte vertellen hoe fantastisch het verblijf was, alleen voor de mensen die onderdak gaan verlenen aan een buitenlands persoon zal ik mij meer richten op de “holy shit dat kon ik niet weten momenten”.

Allereerst het verhaal van haar aankomst, want haar aankomst is niet geheel vlekkeloos verlopen. Het was de bedoeling dat ik haar in mijn armen kon sluiten rond 19:00 uur en met enige spanning zat ik op haar te wachten. Plotseling hoorde ik een oproep dat mijn vriendin bij de vreemdelingen dienst (immigration office?) moest melden. Hoe stom het ook klinkt, pas bij de derde melding ging het lampje branden dat IK mij moest melden.
Wat bleek, er waren onduidelijkheden bij het kantoor en ze wilde meer weten van mijn vriendin. Ze haar terug ticket niet geprint en ze wilde graag haar complete vliegticket zien. (heen en terug). Na dit fiasco vroegen ze om haar geld. Ze wilde weten hoeveel geld ze CONTANT bij zich had en hoeveel ze op de bankrekening had.

Omdat ze CONTANT niet genoeg geld bij zich had, had ze daarom niet genoeg geld bij zich. Ze kijken niet naar je bankrekening.

Wat is nu het hele kromme. Als je eenmaal je visum hebt, betekent dit nog niet dat je vriend of vriendin IN Nederland mag. Zodra je land op het vliegveld en ze moeten je controleren mogen ze je op schiphol ALSNOG weigeren. Uiteindelijk was het mijn moeder en stiefvader die als superhelden mijn vriendin en ik hebben geholpen. Mijn lieve moeder heeft uiteindelijk toch de garantie moeten ondertekenen voordat ze naar Nederland mocht.

5 uur later en om 2 uur ’s nachts mochten ze uiteindelijk Nederland in. Een aantal tips:

 • Neem alles mee. Je ticket, je bevestiging, je extra hotel tickets. ELK papiertje KAN waardevol zijn en belangrijk. Ook al voelt het overbodig, NEEM ALLES MEE. Beter het zekere voor het onzekere.
 • Haal je iemand op, neem je passport mee. Je passport, niet je rijbewijs of een ID, ik bedoel specifiek je passport! Het is handig. Neem eventueel voor 3 maanden aan loonstrookjes mee! Mocht het gebeuren dat ze niet het land in mag, dan kan je ter plekke een garantverklaring schrijven!
 • Neem iemand mee als je student bent. Hoe stom dit ook klinkt, achteraf was het beter geweest als ik mijn moeder had meegenomen en had eventueel een hoop problemen eerder kunnen oplossen. Ook voor die persoon is een loonstrookje en passpoort belangrijk. Overleg dit wel van te voren.
 • Je buitenlandse persoon mag 10.000 contant bij zich dragen. Wel moet deze persoon dit melden bij de douane. Dit kost niet en kan je eventueel overwegen. In Nederland hanteren ze de volgende vuistregel : 34 euro * het aantal dagen dat je verblijft  = wat je minimaal nodig hebt!.    Als voorbeeld :34 * 44, dan heb je al snel 1496 euro als persoon nodig.

Nu heb ik met mijn vriendin een aantal prachtige 2 maanden in Nederland gehad en ben ik er ook achter gekomen dat je een aantal voorbereidingen kan treffen. Haar grootste schok was bijvoorbeeld dat een Chinese mobiele provider niet werkt in Holland. Als Chinees kan je NIET je telefoon gebruiken. Dit is bijvoorbeeld zeer ongemakkelijk als ze vrienden wil bellen of als ze zichzelf met verifiëren per telefoon. Het is daarom dat ik voor jullie een aantal tips hebt.

Zo kan je jezelf het beste voorbereiden op iemand zijn komst:

 • Laat je vriend of vriendin voortijdig haar bankpas controleren. In China bijvoorbeeld gebruiken ze Unionpay en geen Visa/Mastercard. Dit heeft als gevolg dat ze GEEN GELD KAN OPNEMEN IN NEDERLAND. Het gevolg hiervan was dat we naar Duitsland moesten rijden op geld te pinnen.
 • Noteer belangrijke telefoonnummers op papier en controleer of zijn/haar telefoon bruikbaar is in Nederland. Regel daarnaast een Nederlandse simkaart of Nederlandse telefoon.
 • Controleer of ze bankzaken op afstand kan regelen. Sommige banken stellen restricties op of moet je jezelf verifiëren met telefoon. Vandaar de telefoon ding.
 • Bellen naar het buitenland is ontzettend duur, vaak realiseren mensen die nooit voor een lange tijd in het buitenland zitten dit. Je zou eventueel een abonnement op Skype kunnen nemen. Hierdoor kan veel goedkoper naar het buitenland bellen.

Dit is wat ik voor nu zo voor je kan bedenken. Eventuele aanvullingen zijn welkom, laat ze achter in het commentaar.

Dit bericht is geplaatst in Visum. Bookmark de permalink.

9 reacties op Voorbereiden op iemand die uit het buitenland komt

 1. Emma schreef:

  Wow serious business!
  Wel fijn dat jullie 2 leuke maanden hebben gehad.

 2. yildirim schreef:

  hoii bedankt voor info ik heb nog vraag ik wil mijn moeder en vader uitnodigen van uit turkije weet u misgien welke bewijsstukken nodig van mij zelf om makkelijk visum aanvragen alvast bedankt .

 3. Lien schreef:

  Beste,

  Er komt een heel pak bij kijken. Ik heb iemand leren kennen in Turkije. Die persoon komt in de herfstvakantie bij mij. Wat wordt er gevraagd:
  -van mij: een zelfgeschreven invitatie brief met vermelding: waarom hij nr hier komt, sinds wanneer ik hem ken, voor hoe lang hij komt, waar hij woont,….
  mijn loonbrieven van de laatste maanden zodat ik kan tonen dat ik hem kan onderhouden, pasport kopie
  -van hem: alle persoonlijke gegevens, bewijs van vast werk, kopie van zijn pasport,….
  hele romslomp dus.

  groetjes

 4. Jeff schreef:

  Hallo beste mensen ,ik heb een vraag en hoop dat iemand mij kan helpen in dit doolhof , ik heb een vriendin uit Venezuela en die wil hier gewoon 2a3 weekjes op vakantie komen , wat moet ik doen , ??? Alvast bedankt

  • jeff schreef:

   hey jeff ik heb dit ook gehad , dat gedoe met papieren eindstand heb ik alleen een papier uitgeprint van ind .nl het heet bewijs van garantstelling en\of particuliere logiesverstrekking …… denk dat ik al te laat ben met dit antwoord maar goed ben ook wel benieuwd hoe je het dan heb gedaan mazzel

 5. jan schreef:

  hallo
  mijn vraag is
  heb een vriendin in wit rusland ze is hier al een keer geweest hebben een leuke tijd gehad Maar nu will ze hier voor vast komen met haar zoon
  wie kann mij raad geven om mijn vriendin en haar zoon hier te laten komen
  alvast bedankt

 6. Jeff schreef:

  Mijn vriendin is nu zo ver om het examen te gaan doen op de ambassade in Caracas Venezuela :):)wacht op nu op email ter bevestiging denk ik . Mensen zeg jullie heel eerlijk Nederland maakt het zo moeilijk voor je dat je het haast op zou geven maar ja liefde over wint alles zeggen ze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *